Friday, February 25, 2011

STEREOTYPE n LABELING.

Stereotype? Banyak benda yang aku leh korek dari perkataan ni. A stereotype is a commonly held public belief about specific social groups or types of individuals. The concepts of "stereotype" and "prejudice" are often confused with many other different meanings. Stereotypes are standardized and simplified conceptions of groups based on some prior assumptions. Well aku just nk share pengalaman aku berdasarkan perkataan stereotype ni. Aku kadang-kadang tak paham nape orang kita ni suke sangat nk judge org? Yahh u know what i mean right. Judging is one of the example from stereotype. Contohnya, semua orang pakai tudung tu alim (jangan terasa)or semua yang pergi clubbing tu jahat(jangan terasa gak). Tu stereotype namanye. Tak semestinya macam tu. Ada je yang pakai tudung tu jahat dan ada juga yang pergi clubbing tu baik. U are labeling someone for no reason at all. Then dari sini la datangnya gossip, mengumpat session, and etc mostly yang buruk lah. Aku paling benci orang labeling someone. It used happened to me before. But i don't care sebab bagi aku if orang tak kenal aku, jangan cakap banyak. hehe.
Tak patut lah bg aku nk label-label orang bagai. Dari sibuk jaga tepi kain orang, baik lah jaga dalam kain sendiri. Erkk ade ke maksud ayat tu. ahh lantak lah! haha. Kalau kite tak kenal seseorang tu jangan lah cepat nk buat conclusion. Maybe die nampak jahat, tapi sebenarnya baik orangnya and vice versa. So just be careful. Tapi kalau lah orang tu memang suke nk label orang ni, nasihat aku KEEP YOUR COMMENTS OF LABELING ABOUT SOMEONE TO YOURSELF. Tak payah la nk gossip or kutuk-kutuk ni. Sekali-sekala boleh terima, tapi kalau dah selalu rosak jadinye wei. Kesian orang tu nanti, ramai tak nk kawan dengan die sebab kan gossip liar tu. haihhhhh. Plus, manusia ni mana ade yang perfect. Kadang-kadang tu tercirit gak dalam seluar kan. So moral or the story nya, DON'T EVER LABELING A PERSON and STOP BEING STEREOTYPE. Dah akhir zaman ni, macam-macam jenis manusia yang keluar. So just be careful ok. Tak semestinya luar nampak baik dalamnya baik,luar nampak busuk dalam pun busuk. Don't judge a book by it's cover. Assalamualikum. Peace yaw! :)

This is what will hapenned if you are labeling someone.

1 comment:

  1. cewah da ade blog...tahniah2..keep it up bro.

    ReplyDelete